Intrebari frecvente

Atelier "Distractie cu reactie!", 2 aug 2013

Invatarea experientiala furnizeaza mediul si instrumentele care ii pot ajuta pe copii in intelegerea informatiilor si a proceselor cognitive, prin crearea interactiunii dintre participant, trainer si grup.  Teoria învăţării experienţiale a fost consacrată conceptual de către David Kolb în 1984, oferind o viziune fundamental diferită asupra procesului de învăţare faţă de teoriile clasice care plaseaza individul intr-o ipostaza pasiva ca receptor de informatie. Învăţarea experienţială este definită de Kolb ca proces în care cunoaşterea este creată prin transformarea experienţei. Cea mai eficienta invatare este cea pe care o poti controla, experimentand.

Invătarea experientială este reprezentată sub forma unui ciclu, in cadrul căruia se trece prin cele 4 etape – Experienta/ Explorare, Observare si reflectie, Formarea conceptelor, Implicare activa – la care Wow Lab adauga o etapa suplimentara :  “Inovatie in utilizarea conceptelor”,  dedicata stimularii imaginatiei si a gandirii creative a copiilor.Atelier "Distractie cu reactie!", 2 aug 2013

S-a demonstrat ca procesul de invatare este mult mai eficient atunci cand se desfasoara pornind de la experienta proprie – o actiune, o problemă sau un eveniment care creează nevoia de mai bună întelegere. Noi credem ca invatarea este cu atat mai usoara cu cat se desfasoara intr-un cadru informal, relaxat, unde activitatile se desfasoara sub forma unor jocuri.

Folosim experimentele stiintifice ca axa centrala in procesul de invatare si dezvoltare in cadrul atelierelor si oferim copiilor instrumentele si contextul special creat pentru stimularea curiozitatii lor si facilitarea asimilarii de noi cunostinte. In urma desfasurarii experimentelor, copii reflectează asupra actiunilor si consecintelor. Apoi trainerul directioneaza grupul in obtinerea concluziilor generale si rezumarea rezultatelor (de ce, cum, cand), introducand notiunile sau conceptele noi. Urmeaza etapa de exemplificare a utilizarii fenomenelor si proceselor in viata reala, invitand in final copiii la un exercitiu de creativitate si inovatie pentru gasirea a noi modalitati de utilizare a rezultatelor obtinute.

Care sunt beneficiile participarii?Atelier "Distractie cu reactie!", 2 aug 2013

Participand la atelierele de stiinta Wow Lab, copiii isi imbunatatesc atat gandirea critica, logica si capacitatea de argumentare, cat si viziunea de ansamblu asupra proceselor si fenomenelor din jurul lor. In plus, atelierele constituie un sprijin complementar sau premergator pregatirii stiintifice formale din cadrul orelor de scoala. De altfel, ele pot constitui si o alternativa utila si distractiva pentru petrecerea timpul liber.

Prin tematica abordata,  atelierele Wow Lab ii ajuta pe copii in:

  • Imbogatitrea cunostintelor despre fenomenele din lumea inconjuratoare
  • Intelegerea si utilizarea in comunicare a unor termeni si concepte specifice stiintelor studiate
  • Pregatirea intelegerii notiunilor teoretice predate in scoala pentru asimilarea mult mai rapida a acestora in clasele mai mari
  • Completarea portofoliului educational cu activitati educative relevante, in directa legatura cu programa scolara

Aplicand principiile invatarii experientiale, activitatile propuse ii ajuta pe copii in:

Atelier "Distractie cu reactie!", 2 aug 2013

  • Dezvoltarea competentelor personale: abilitati de prezentare, lucrul individual si in echipa, imbunatatirea capacitatatii de reflectie, sinteza si analiza, inovatie si creativitate.
  • Dezvoltarea capacitatii de gandire critica, analiza si conceptualizare prin observarea, intelegerea si explicarea efectelor experimentelor.

Cine poate participa?

Atelierele sunt dedicate tuturor copiilor intre 5 si 12 ani, energici, activi, interesati de stiinta, de a descoperi si a experimenta, cu o curiozitate nativa pentru intelegerea proceselor si fenomenelor din jurul lor, dornici de a iesi in evidenta si de a-i surpinde pe cei din jur.

Vrei sa afli daca ii place si daca i se potriveste activitatea? Inscrie-l acum la un curs gratuit!

Ce este DE CE?-ologia?

Am creat acest concept unic in Romania pentru a imbraca viziunea noastra asupra invatarii prin joc intr-o forma memorabila si relevanta pentru copii. Atelierele noastre isi propun sa stimuleze curiozitatea copiilor pentru stiinta  si sa le descopere raspunsurile la cea mai fireasca intrebare a copilariei: DE CE?

De ce am creat aceste ateliere?

Educatia oferita copiilor in sistemul de invatamant de stat este bazata in principal pe acumulare de informatii teoretice si mai putin pe intelegerea logica a fenomenelor incojuratoare si pe aplicabilitatea in practica a notiunilor teoretice.  Atelierele Wow Lab raspund unei nevoi reale si actuale in societatea romaneasca, aceea de a asigura copiilor nostri o educatie adaptata noilor repere sociale – competitivitate prin specializare si diferentiere, dezvoltare personala integrata, interdisciplinara – o educatie deschisa catre modelele occidentale orientate catre practica si incurajarea unei atitudini pro active atat la ore cat si in viata.

Pentru a face fata provocarilor societatii viitorului si cerintelor din ce in ce mai ridicate din partea sistemului de invatamant, copiii nostri au nevoie de o noua perspectiva a invatarii, care nu se bazeaza pe memorare si pe cantitatea de informatii, ci pe experiente proprii cu referire la subiectele puse in discutie si pe calitatea informatiei.